020_19_edited-1

Ulbølle Mølles Venner

I 1998 overtages møllebygningen af Ulbølle Mølles Venner. Skødet underskrives den 2. februar 1998. Forinden var møllen i november 1997 blevet forsynet med nye jernvinger. 

I sommeren 1999 fik møllen ny svikstilling. Arbejdet blev udført af tømrerlærlinge fra Svendborg Tekniske Skole. Materialekøbet blev støttet af Fynbo Fonden.

011_08a

I 2002 skete der en gennemgribende renovering af det udvendige murværk. Overfladebehandlingen (tjære og glasfiber) blev hugget af, herefter blev alt murværk over svikstillingen sandblæst, dårligt mørtel kradset ud og ny oppudsning foretaget. Møllebygningen skulle herefter males hvid, vi regnede med, at det var den oprindelige farve. Samme år blev der lavet ny tagdækning på møllehatten. Disse to projekter blev overvejende finansieret af fondsmidler fra EU’s regionalfond (Mål 2 midler) samt Skov – og Naturstyrelsen.

Nyrenoveret vindrose

I 2009 er møllen ved at få installeret møllerimaskiner, idet vi selv har fremskaffet en kværn og en valse. Møllebygger Jens Jørgensen bygger transmissionen op, så vi igen kan male og valse korn. Projektet er finansieret med EU midler, midler fra Augustinus – Fonden, Friluftrådet, Fonden til Fynske Kulturminders Bevaring, Svendborg Kommune og private sponsorer.

I Verner Nielsens tid  – 1957 – blev der sat elektrisk lys på vingerne. Det var fremstillet med en speciel konstruktion, så vingerne kunne køre rundt med lyset tændt. Lyset var tændt fra 1. søndag i Advendt til Hellig tre Konger og har lige siden været en fast og helt nødvendig del af julestemningen i Ulbølle.